Secció de DIABLES Mal Llamp

Els diables del grup Mal-Llamp tenen el seu origen al poc temps de reinventar-se l’exhibició de bestiari de foc i dels balls de diables en l’aclamada festa del Correfoc, sorgit a Barcelona a les festes de la Mercè de l’any 1979. Els antics i tradicionals balls de diables se’ls podia trobar acompanyant la processó de Corpus, les festes dels gremis, i altres actes d’exhibició i lluïment, però no havien trobat el seu arrelament popular, i tot agreujat per la revolució industrial i la reforma de pràctiques culturals que va fer desaparèixer molts dels elements festius.

És a partir del naixement del Correfoc com a fet social, festiu i participatiu que la participació dels diables, juntament amb el bestiari de foc, creen un ambient de disbauxa al carrer, on la gent que hi participa és un important protagonista de l’acte festiu. La colla de diables del Mal Llamp neix amb l’aparició del drac que els hi dona nom i des del primer moment es caracteritzen per portar màscares (que al mateix temps donen protecció a qui les porta) úniques i personalitzades, que cada diable ha fet ell mateix, utilitzant materials i mètodes de modelatge que al llarg del temps han anat evolucionant.

El cabró i la diablessa són els caps més visibles de tota la colla de diables i és destacable la gran potència de foc dels seus ceptrots. Els diables es caracteritzen per engrescar a participar la gent de forma activa en les seves passejades sota els paraigües de foc de les seves maces. Els moments més esperats pel públic són la creació de “figures” amb coreografies de tots els diables, que produeixen un efecte visual i sonor d’espectaculars dimensions, i que són especialment participades per la gent que assisteix al correfoc.

Els petits diables del Mal-Llamp són una bona oportunitat per als menuts a partir de 8 anys d’iniciar-se en el mon del foc festiu i gaudir d’un espectacle únic, els inicia en el llarg recorregut del foc festiu de diables i bestiari. Tanmateix, els hi ofereix conèixer de ben aviat les normes més bàsiques de seguretat, ordre i coordinació entre totes les persones del grup i que són imprescindible pel bon funcionament festiu en tota colla de diables.